Bibliografia 2


SHKRIMET E SHQIPTARËVET NË REVISTËN ‘JETA ARBËRESHE’

(Gli scritti degli Albanesi nella rivista ‘Jeta Arbëreshe’)

(nn.1-88 / 2002-2019)

-----------


2002 / nn.1-10 (mujore)
2003 / nn.11-21      
2004 / nn.22-31      
2005 / nn.32-42       “
2006 / nn.43-50 (2mujore) 
2007 / nn.51-56        

2008 / nn.57-60 (3mujore)
2009 / nn.61-64         
2010 / nn.65-68         
2011 / nn.69-72         
2012 / nn.73-74 (6mujore)
2013 / nn.75-76        

2014 / nn.77-78 (6mujore)
2015 / nn.79-80        
2016 / nn.81-82        
2017 / nn.83-84        
2018 / nn.85-86         “
2019 / nn.87-88        


Alimemaj Metaj Zamira (Univ.Vlora) -   De Rada, promovues i romantizmit shqiptar (nr.67);  Kongreset Gjuhësore dhe shkeljet drejtshkrimore të Shqipes (75);  Lab-Labërì, Arbër-Arbër (77); Poezia e Del Gaudio-s, si shprehje e identitetit etnik (70);  Shqipja standarde përballë procesit të Globalizimit (64);

Alimerko Irena, Velaj Alisa, (Univ.Vlora) - Përmasa psikologjike në novelën ‘Gjaku’ të Ernest Koliqit (85);

Andoni Ben (gazetar, Tirana) - Intervistë poetit e drejtorit të J.A./2014 (83);

Arapi Fatos  (+ poet e shkrimtar, Tirana) -  Fatos Arapi i shkruan Voresë – letra - (86);  Poezi (86);

Arapi Ina  (Univ.Vienna) -  Arbërishtja edhe për Shqiptarët (61);  Konferencë për Ballkanizmat (68);  Mbiemrat arbëreshë dhe shqiptarë (70); Një shprehje gege në arbërishte “Vjen me thënë” (68);  Telet e zemrës dhe sfida gjuhësore e Buzëdhelprit (83); Tryeza për Arbërishten (84/2017);  Ullmar Qvick dhe letërsia shqipe në Suedi (87);  Vepra e Matrëngës në studimin e Matzingerit (64);

Babamusta Ermira  (shqiptare, New York) -  Serbia shkelën ‘të drejtat e njeriut’ mbi Shqiptarët (78);

Badallaj Imri  (Univ.Prishtina) -   Arbëreshët, hallka e vetme e zinxhirit të lashtë arbëror (66),  C.Tagliavini, gjuhëtar me përmasa të mëdha (40),  Denduria e përdorimit të emrave asnjanës në italo-arbërishten (82);  Disa dukuri fonetike në të folmen arbëreshe e Kazallveqit (83);  Disa ng publikimet shkencorë të prof.dr.Imri Badallaj-t (77),  Distribucioni i fonemave konsonantike në të folmen e Kazallveqit (81),  E ardhmja e minoritetit arbëresh (31, 32),  Edhe një Fjalor i Arbërishtes (67),  Emanuele Giordano, studiues i shquar i dijes arbërore (79);  Eqrem Çabej (58),  Figura e Skënderbeut në revistën “Ekslusive” (42, 43, 44);  Fjala e mbylljes e Seminarit (55),  Gramatika e De Radës e publikuar me autorësinë e Zef De Radës (78),  Ibrahim Rugova (43),  Koha e ardhme /Futuri në Italo-Arbërishten  (88), Kontributi i Claus Haebler-it  mbi të folmet arbërore të Greqisë (86);  Kontributi i Emanuil Xhordanit në leksikografinë Arbëreshe (79),  M.Lambertz per gli Arbëreshë (1),  Martin Camaj e studimi i të folmeve italo-arbëreshe (84);  Më afër shqipes së sotme standarde (74),  Meshari i Gjon Buzukut (34),  Në dhjetëvjetorin e Jetës (72);  Pikëpamje e Kolë Kamsit mbi Italo-Arbëreshët (69),  Pse çalon realizimi i shqipes standarde (63),  Qëndresa shumëshekullore italo-arbëreshe /10vjetori i J.A./ (73),  Rëndësia e Atlasit Dialektologjik të gjuhës shqipe (60),  Rreth paskajores në gjuhën shqipe (50),  Rreth programeve të gjuhës shqipe në Kosovë (36),  Shqip, shqiptar, Shqipëri (33);  Sistemi vokalik i së folmes së Kazallveqit (80).

Baja Orjeta, Hysa Merita (Univ.Shkodra) –  Ndikimi i italianizmave në gjuhën e Arbëreshëve të Italisë (67);

Banushaj Vlora (shkrimtare nga Peja, Zvicër) -  Deti i dhembjes (mbi termetin në Shqipëri) (88);

Beci Bahri (akademik, Paris) -  Atlasi Dialektologjik i Gjuhës Shqipe (61);

Beqiri Shaip (nga Çamëria) -  Poezi (74);

Bexheti Vebi (Univ.,Tetova),  Lirika Deradiane dhe ajo e Letërsisë Gojore Arbëreshe (78);  Poezi (83);

Bobaj Iliaz (nga Çamëria) -  Poezi  (73);

Bogdani H.Ramazan (Univ. Tirana) -  Tri valle dasme arbëreshe (27, 28);

Bozha Shpëtim (nga Tirana)  - Poezi  (65, 70);

Bregasi Majlinda (Univ., Prishtina) - Apolonia (33,34);  Koha është të duhemi (74);  Kontributi arbëresh në kulturën shqiptare (22);  Kur shkohet drejt shumësit (30);  Moment Historik në Kosovë (39);  Në pritje të Dantes (70);  Një katedrale për Nënën Tereze (55);  Njëzet minuta me Kasëm Trebeshinën (48);  Reformat presin (24);  Sami Frashëri (28);

Bruci Sauku Merita (Akademia e Studimeve Albanologjike, Tirana)  -  Akademia e Shkencave dhe Universitetet (32);  Arkivi i De Radës (39);  Atlasi dialektologjik i gjuhës shqipe (60);  Autori Arbëreshë nell’archivio di Stato (16);  Berisha fitoi (38); Bibla shqip dhe tradita (27);  Besa gjuhësore e Kostandinit (82);  Cicli i jetës në krijimet e F.A.Santorit (87);  Città delle Cattedrali (3);  Conferenza scientifica sulla Lingua (10);  Elena Gjika, kjo grua e rrallë (54,55); Eletto il nuovo Presidente (6);  F.A.Santori dhe Kuvendi i Shën Trianit (58);  Festivali i gjuhëvet dhe kultur. shtegtarë (60);  Frammenti di vita arbëreshe (9);  Insediato il nuovo governo (2);  Katalogimi i përdorimeve të Shqipes së shkruar dhe të folur (47);  Letrat e Dora D’Istrias (29); Musei d’Albania (4); Omaggio a Zef Serembe (1);  Rreth një kënge popullore arbëreshe: “Shkoi një trim ka një rūg” (81);  ‘…Se të përhapjën edhe të përjetësojën gjuhën shqipe…’ (mbi vdekjen e E.Giordanos) (79);  Skënderbeu, historia dhe imazhi - ekstrakt (66);  Sofia e Kominiatëve- një kuriozitet letrar?, (73);  Të flas arbërisht? (51);  Zgjedhjet lokale (19);

Buda Klara (ka Tirana) - Vizita ime e parë në Kalabrì (74);

Bunjaku Nebih (nga Prishtina) – Poezi (69, 75);

Capriqi Basri (nga Çamëria)  - Poezi (74);

Ceka Neritan  (ish-ambasador, Tiranë),  Meritat e tij janë të mëdha (mbi vdekjen e E.Giordano-s) (79);

Ceraja Brikenë, (Mitrovicë-Tiranë) - Figura e Skënderbeut te J.De Rada e N.Frashëri (86);  Koha e fjaleve – tregim (34), Mitrovica, me shpresat e pathyera (25), Poezi (18, 22, 37, 38, 39, 40, 44, 55, 81, 85, 87).

Çaçi Odise (Univ.Vlora) - Laskarina Pinoçi, Bubulina (64, 65, 66);

Çali Edmond (Univ.Orientale, Napoli) –  Autobiografia e popullit në vargje dhe poezia arbëreshe (57);  Disa Vjersha te Hieronyme De Radës me shënime (61, 66);  Guri e Deti, poezia e Campera-s (70);  Pasqyra e Narçizit të E.Koliqit (64);  Poezi (10, 16, 34, 41, 51, 60, 71);  Poezia popullore në strukturën e poezisë së De Radës (53);  Recension librit “Zbulimi i vetvetes n’pasqyrë t’letravet” të Laura Smaqi-t (63);  ‘Rrno vetëm për me tregue’ di Zef Pllumi (46);  Vjersha të De Radës në revistën Albania (60);  Vlerësimet për letërsine Arbëreshe të K.Trebeshinës(59).

Çitaku Muhamed  (Univ. Prishtina),  Poezia e zemrës arbëreshe – (mbi poezinë e Buzëdhelprit) (76);

Dema Alma (Univ.Durrës) –  Arketipi në simbolin e ëndrrave të Koliqit (65);  At L.De Martino, françeskan arbëresh - (75);   Elementet edukues në Fjalët e Urta arbëreshe (71);  Figurat e personazheve në përrallat arbëreshe (66);  Kontributi i Jeronim De Radës në lëmin folkloristik shqiptar (78); Simbolika e festave dhe besimeve popullore…(68).

Dema Besim (nga Durrësi) – Shpallja e Pavarësisë. Një akt i madh historik për jetën e kombit shqiptar (73);

Demaku Sokol (shqiptar, Suedì) –  Gjuha amtare në diasporë (62);

Demo Elsa  (gazetare, Tirana),  Intervistë drejtorit të Jetës Arbëreshe, për 10vjetorin e rivistës (83);

Dibrani Shefqet (shqiptar, Svicër) – Poezi (65);

Dodaj Elidon (nga Tirana),  “Shqiponja nuk e harron asnjëherë folenë e saj”(mbi udhëtimin e Papa Françeskut në Shqipëri), (78);

Draçini Rrezarta (Univ.Shkodër) –  Ndikimi i kulturës Arbëreshe në Shqipërinë e viteve 1878-1912 (65);  Përpjekjet e autorëve arbëreshë për një gjuhë shqipe të vetme (66);  Një vështrim mbi Fjalorin Arbërisht-Italisht të E.Giordano-s (73).

Draçini Rrezarta, Murati Rezearta (Univ.Shkodër) – Studiuesit Arbëreshë në shtypin shkodran (68).

Feraj Asime (nga Vlora) - Dukurì leksikore te “Kënga e sprasme e Balës”, (76); Letërsia Arbëreshe në tekstet shkollore parauniversitare shqiptare (75).

Feraj Asime, Haxhiselimi Anila - Proverbat popullore në veprën letrare të Dushko Vetmo-s (82);

Fistani Irena (Univ.Shkodër) – E përbashkëta e disa shprehjeve frazeologjike (68); Gjuha shqipe dhe ndikimet e latinitetit…(65); Pashko Vasa: “O moj Shqypnì” - (75)

Foti Ardian (shqiptar, Itali) – Pakicat në media (66); Politikat e Pakicave në Kalabri (71);

Gaçe Bardhosh (Univ.Vlora) – Identiteti i Shqiptarëve (60);

Gashi M.Sejdi (gazetar ka Prishtina) – A po lind Gjuha e re Kosovarishte? (68); Poezi (72);

Grillo Helena (Univ.Durrës) – E folmja e Himarës dhe të folmet arbëreshe (62, 63), Frymëzimi poetëve Arbëreshë nga tradita popullore (70); Kontributi i ’Fjalorit’ të Emanuele Giordano-s në leksikografì, (79); Kontributi i Fatos Arapit në studimet shqiptare mbarkombëtare (73);   Metafora konceptuale në poezinë e Esad Mekulit (78); Shqyrtime Sociolinguistike për Emrat e Farefisnisë dhe Emrat Vetjakë (67), Shqyrtime sociolinguistike për emrat vetiakë te Arbëreshët e Italisë (74); Zef Serembe në këndvështrimin gjuhësor (65);

Grillo Helena, Svjetllana Titini, (Univ.Durrës) - Rituale e mistere të kuzhinës arbëreshe (84);

Gjergji don Lush  (nga Prishtina) – Atë Emanuele Giordano (79); Fehmi Korça, poeti i afërsisë dhe dashurisë (78); Festa e së Lumes Nënë Tereze (71); Flijimi dhe Martirizimi - Porosi edhe për sot (1846-48) – recensim - (88), Jeta Arbëreshe, pasqyrë përkushtimi dhe dashurije (83);  Kaloi në amshim Arkim. arbëresh E.Fortino (67);  Nëna Tereze, Nobelistja shqiptare e Paqes (78, 88), Papa Gjon Pali II dhe Shqiptarët (77);  Papët dhe Nëna Tereza (81);  Shënjtëreshë për dashurì – nëna Tereze 1910-1997) (84); ‘Thirrja’ e Nënës Tereze (86).

Gjoni Irena (nga Saranda) - Poezi  (76, 77);

Gjoni Klodian (nga Saranda) - Elemente autentike të Shqipërisë së Jugut te Arbëreshët e Italisë (74);

Habazaj R.Albert  (Vlora) – Poezi (66);

Hajdari Gëzim (shqiptar, Italì) –  Poezi (4);

Halimi Fatmir (nga Prishtina) – Kosova dhe Letërsia shqipe (61);

Hasko Skënder (shqiptar) – Poezi (68);

Haxhiraj Vranari Vilhelme (shkrmtare, nga Vlora) - A e shiti Kosovën E.Hoxha, më 24 qershor 1945 ?! (87);  Autobiografi (65),  Intervistë Drejtorit për XV-in e Jetës Arbëreshe (83);  Ismail Qemali, arkitekti i shpalljes së Pavarësisë Kombëtare (74);  Një tragjedi e paralajmëruar (mbi termetin në Shqipëri) (88), Poezi (62, 66, 86).

Hoxha Çeliku Bajame (shqiptare, Bruksel) – Poezi  (68, 69, 70, 71, 77, 88); Telet e zëmrës i poetit Agostino Giordano (77).

Hysa Merita (Univ. Shkodra) - Djalektet sociale në të folmet e Arbërishtes /10vjetori i J.A./ (73);

Ibrahimi Mustafa (Univ.Uejl, Tetova) – Nofkat Arbëreshe si fakte të Shqipes së përbashkët (71);

Ismajli Nysret (kosovar) – Vlera politike e Kongresit të Manastirit (60);

Ismajli Rexhep (Akademi e Shkencave, Kosovë ) – Ungër, Eparkì o Dioqezë? (59);

Jani Greta (Univ.Durrësi) -  Dy shekuj me Poetin e Madh Arbëresh (78);  Gjuha shqipe në vargjet e poetëve klasikë të Rilindjes (80);

Kaceli Keda (nga Tirana) - Urime Jetës Arbëreshe (82);

Kadare Ismail (shkrimtar, Paris) – Poezi (30);

Kadriu Ibrahim (nga Prishtina) – Poezi (73, 75);

Kalemi Spiro, (muzikolog, Tirana) - I canti di papas Giordano (79);

Kaminskaja Larisa, Novik Aleksandër (Univ.Pietroburg) – Shqiptarët e Ukrainës (61,62);

Karasinski Artur (nga Torunj) - Albanologjia në Polonì, vështrim i shkurt historik - (76);

Kastrati Nexhmije (Univ.Gjakova) -  Letërsia gojore arbëreshe dhe Çabej (85);

Kërbizi Marisa (Univ.Tirana) - Funksioni i Onomatopeve në poemën ‘Këngët e Milosaos’ të J. De Radës (82);

Kodra Jolanda (Roma 1910-Tirana 1963) - Poezi  (74);

Kodra Klara  (Akademia e Studimeve Albanologjike, Tirana) - Bija e mallkuar, romani i parë i Letërsisë Arbëreshe (82); Bota poetike e Buzëdhelprit (67),  Enca Skutari (73);  Giuseppe Schirò Di Modika, poet i problematikës sociale (70);  Individualiteti krijues i Matilda Ferraro-s (80);  Letërsia bashkëkohore arbëreshe, e pasqyruar te “Jeta Arbëreshe” (74);  Melodì që  kumbojnë mbi “Tela zemre” (mbi poezinë e Buzëdhelprit) (77);  Motivi i trenit përbindësh, te Santori dhe te Karduci (88), Një figurë e spikatur studjuese dhe përkthyeseje, Jolanda Kodra (66),  Pietro Napoletano , poeti i një thjeshtësie të thellë (84);   Poetika e Dritëro Agollit (68),  Poetika e Kate Xukaros (69),  Poetika e Vinçenc Belmontes (61);  Poezi  (65, 72, 74, 75, 76, 79);  Poezia meditative e Del Gaudio-s (71),  Romani i Loni Mishtarit (64),  Santori e Padula, paralelizma apo ndikime? (87);  Santori, themelues i romanit shqiptar (63);  Un racconto / Jerina (17);  Vorea  Ujko, një poet modern me rrënjët në traditë (86);  Vorea Ujko, poet i veçantë (62);

Krasniqi Sefedin (kosovar) – Poezi  (43);

Kuteli Pandeli Pasko (shqiptar) – Një 28 nëntor në Shën Thanas (21);

Lafe Emil (Univ. Tirana) - Arbërishtja në një Enciklopedi për vreshtarinë dhe verëtarinë (75);  Një vepër me vlerë të përhershme (mbi Fjalorin e E.Giordano-s) (79);

Leka Arian (nga Çamëria) - Poezi (74);

Lloshi Xhevat (Univ.Tirana) –  Pasthënia e Buzukut (35, 36, 37, 38);

Lubishtani Manjola (nga Prishtina),  Ndajfolja në gramatikat arbëreshe  (76);  Rreth shumësit të pashquar të emrave në Arbërishte (78); Tematika e proverbave në revistën “Fiamuri Arbërit” - (77); Veçori të sistemit foljor në Gramatikën e Emanuele Giordano-s (80);

Lumaj Valentin (nga Detroit/Usa), - 40vjetori i meshtarisë së don Ndue e don Lush Gjergjit (76);

Llanaj Shkelqim (nga Gjirokastra/Italì) - Poezi (74, 81);

Macaj Tonuzi Edlira (Univ.Tirana) - Elemente të identitetit poetik të Vorea Ujkos (85);  ‘Saudades’ në poezinë e Z.Serembes (83);

Marku Kastriot (Univ. Tirana) - At L.De Martino, nismëtari i shkollë letrare françeskane të Shkodrës (74); Letërsia Romantike arbëreshe, reçension  (75);

Merkuri Nexhip (Univ.Vlora) - E folmja arbërisht pas Kongreseve gjuhësore (77); Kodimi i kohës në prozë (81); Ludolinguistika, disiplinë alternative (83); Mbi disa veçori krahasuese për kulturën gjuhësore të të folurit në trevat buzë Adriatikut (63); Sociolekti i Përmetit dhe emërtimet e bimësisë në bashkësinë arbëreshe të Pulinit llukan (65); Veçori filologjike të fjalimit të Ismail Qemalit (74);  Tekstet e shkruara të 28 nëntorit 1912 (74);

Miftari Bedri (nga Çamëria) - Poezi  (74);

Miftari Muharrem (kosovar, Finlandë) – Poezi (65, 70)

Mile Alma (gazetare nga Tirana) - Përcillet pa bujë e zhurmë Fatos Arapi (86);

Mirdita Zef  (+ kosovar, Univ.Zagreb) -  Koha e Skanderbekut (36), Kosova, nga parahistoria deri në antikën e vonë (55, 56, 57), Mbi Shpërnguljet e Shqiptarëve (46, 47, 48, 49, 50, 51), Migjeni (24, 25, 26), Nismë e normimit të Gjuhës Letrare Shqipe (40, 41); Skënderbeu, hero i Shqiptarëve (38), Skënderbeu, mbrojtës i Qytetërimit Europian (35, 37);

Morina Shyhrete, ( Univ.Gjakova) - Përemrat pronorë në veprën e Ndre Mjedës (80);  Dëftorja në Gramatikën e E.Xhordano-s, krahasuar me shqipen (83);

Murati Violeta (shqiptare) - atDheu i Podrimjes, ku është pas lufte? – ese - (74);

Ndreca Ardian (shqiptar,Univ.Urbaniana, Romë) –  Arbërishtja për Arbëreshët (62),  Humbja e tij, një zbraztì, (mbi vdekjen e E.Giordano-s) (79); Kodikët e Shqipnisë (28),  Koliqi, poet dhe prozator i madh (19),  Konferencë kushtue At Anton Harapit (58); Një kujtim të at Zef Pllumit (56),  P.Vasa, L.Gurakuqi dhe Migjeni të varrosun mes plehnash (74);  Persekutime i Kishës Katolike (34),  Problemi i shtypit në Shqipni (45),  Skënderbeu i pafat (40), Shpëtojmë gjuhën shqipe! (59),  Shqipnija zbulon Terenc Toçin (26),  Tommaso Federici, amico degli albanesi (17),  Vangjeli dhe këndimet Arbëreshë (mbi veprën e Emanuele Giordano-s) (52);

Neziri Zeqirja (Univ.Shkup) –  Rrafshi tematik i “Gjellës” së Varibobbës (71);

Neziri Zymer (Inst.Albanologjik, Prishtina) –  Epika gojore shqiptare (69),  Lirika gojore në veprën e A.Bellushit (64);

Ogranaja Habazaj Zhaneta (ka Tirana) –  Poezi (67, 69);

Osmani Tomor (Univ.Shkodra) –  Giovan Battista Pellegrini (53),  Kongresi i Manastirit (59),  Martin Camaj për kulturën shqiptare (67);  Urime Jetës Arbëreshe! (72);

Palaj Bernardin, (+ prift nga Shkodra) - Poezi: Himni i Kosovës (84);

Pervizi Lek  (shqiptar, Belgjik) –  Poezi (24, 67, 78, 84);  Letër e hapur Institucionevet të Kosovës dhe të Shqipërisë (75);  Pervizi ja këndon Xhufit (85);  Realizmi socialist ne letërsinë shqiptare (35),  Veprat e Skenderbeut (43);

Petoshati Laureta (shkrimtare, Vlora) – Poezi (60, 62, 73, 77, 80),  Spiralizmi, lëvizja e re letrare, (75);  Të Bijtë e Shqiponjës dhe këngët që kapërxejnë shekujt (63);

Podrimja Ali  (+ shkrimtar nga Gjakova)  - Albani (ese), Gjergji nga Temali (reflekse) (78); Atdheu ç’bëri për Arbëreshët (52);  Bukuria e tmerrit – ese (57);  Engjëlli im shpëtues (47);  Fishta, ndërgjegja e Kombit (48);  Ideologjia e re në horizont (49);  Magjia e një dege (56);  Mbrojtja e vdekjes – ese (51);  Poezi (18, 24, 30, 43, 54, 64, 66, 71, 73);  Vetmia Arbëreshe – ese (53);  Vrima e Mishos (60);

Prennushi Vinçenx, (+ mons. nga Shkodra) - Poezi (82);

Proko Vilma Jazexhiu (Qendra e Enciklopedisë Shqiptare,Tirana) –  Fjalor Enciklopedik shqiptar, pasurí e madhe kombëtare (65);  Një veshtrim mbi ‘Fjalorin e Arbëreshvet t’Italisë’ të Emanuele Giordano-s (79);

Qazimi Azem (Maqedoni) –  Poezi (63);

Qirjazi Q. Dhori (Univ.Selanik) –  Gjurme të Arvanishtes në greqishte (61);

Rica Çezar (shqiptar) – Poezi (22, 61);

Rrahmani Zejnullah (Akademik, Prishtinë/Vancouver) – Fitirja e sana e Zef Serembes (67),  Letërsia arbëreshe krah letërsisë shqipe (62); Tema të shquara të letërsisë arbëreshe (63);

Rugova Bardh (Univ. Prishtina) – Grupi i Krizave:Pavarësi per Kosovën (33), Hapat e pasigurt e Kates së vogël… (70), Incidente ndëretnike (20), Kosova bëhet gati të shpallë Pavarësinë (56), Kosova përgatitet për pavarësi…(52), Kosovë e pavarur. Kur? (55), Lufta kundër korrupcionit (27), Ndryshojnë marrëdhëniet Unmik-Kosovë (25), Ode Gjyshes sime (53), Pavarësia e kushtëzuar e Kosovës (45), Republika e Kosovës (57), Shpallja e njëanshme e pavarësisë…(54); Standardet para Statusit final (22); Tri takimet e mia me ‘Zotin lalë’ (79);

Selimi Ferid (kosovar) – Fatura e papaguar / satirë (58);

Smaqi Laura (Univ.Tirana) – Bota Arbëreshe si esenca e Botës Shqiptare (61); Camaj, shkrimtar ideal ne vizionin e Koliqit (71); Letërsia dhe Pavarësia e Shqipërisë, (75); Mjegulla si pjesë e imazhit..të Vorea Ujkos (69); Një shkrim i E. Koliqit mbi shkrimin e parë të V.Ujkos (63); Poezi e pikturë tek De Rada (67);

Spahiu Xhevahir (nga Gjirokastra) – Poezi (30, 86); Vesë mbi habitjen e ditës (mbi poezinë e V.Ujko-s) – (86);

Sulçoglu Nijazi (shqiptar,Turqi) – Poezi (26);

Suta Blerina (Univ.Elbasan/Napoli) – Poetika e De Rades dhe romantizmi italian (20, 21); Drejtimet e poetikës së V.Ujkos (86);

Shabani Haxhi (gazetar nga Malizìu) –  Libri shqip në Ulqin…(34);

Shamku Ledi (Univ.Bolonjë/Italia) - Dialektet e shqipes… - kumtesë në ‘Institutin Orientale’ të Napoli-t - (62);

Shamku Ledi, Bruci Merita (nga Tirana) – Intervistë me Tullio De Mauro (42);

Shantoja Lazër, (+ prift e shkrimtar nga Shkodra) - Poezi (82);

Shatro Baviola (Univ.Durrës) –  Drama e së përtejshmes (“Shumë vizita”, dramë në tri akte, nga Skirò di Maxho) (64),  Lindja e poezisë, transfigurimi i ëndrrës në vetëdije për kohën (81); Lumi drejt kujtesës (mbi poezinë e A.Podrimja-s) (74); Monolog psalmesh (62); Në fillim të Jetës (72); Poezi e kujtesës përballë përhershmërisë (“Libri i të qenit” nga Ali Podrimja) (63); Poezia si thjeshtësi e rrëfimit vetjak (Vepra letrare e Bernard Bilotës) (68); Tris(h)tia në kthim të pandalë (61); Vertikaliteti i përditshmërisë dhe alegoria e heshtjes (Rasti “i çuditshëm” Bedi Pipa…) (67);

Shegani Kledi, Grillo Helena, (Univ.Durrës) - Koha kërkon të flas arbërisht (81);   Vezhgime rreth Skënderbeut si figurë poliedrike (86);

Tamburi Florika (nga Tirana) - Arbëria ndër revistat shqiptare/4 (73);

Tare Denisa (Univ.Durrës) – Politika Italiane dhe livizja kombëtare shqiptare…(64);  Lidhjet shqiptaro-italiane në kohën e Garibaldit (66);  Françesko Krispi ishte shqiptar i cilësuar (69);  Udhëtimi në Europë i Abdyl Frashërit dhe Mehmet Ali Vrionit (75);  Jeronim De Rada, personalitet i Botës Arbëreshe-1/2 (77, 78);

Titini Svjetllana (Univ. Durrës),  Gjuha, mjet për ruajtjen e identitetit kulturor në shoqërinë globale (73);

Toçila Merita (artiste nga Tirana), Bazat krahasuese në studimin e veshjeve shqiptare (74); Elementet etnografike në tablotë e piktorit arvanitas Andreas Kriezis (80); Veshjet arbërore në pikturën Arbëreshe (77);

Topalli Kolec (+), Shkurtaj Gjovalin (Akad./Univ.Tirana) –  Konferenca e Alesë (69);

Topi Grandiola (shqiptare, Napoli) – De Rada e Dora D’Istria (27); Frashëri e la cultura risorgimentale (16); L’opera e la lingua di Asdreni (14); La poesia di Gëzim Hajdari (9); Realizmi socialist në letërsinë shqiptare (33); Rosa Mortati: la tradizione popolare in Ismail Kadarè (3); Seminario sull’opera del De Rada (17); Simpozium ndërkombëtar (60);

Tufa Agron  (nga Çamëria) – Poezi  (30, 74)

Ukgjini dom Nikë (Shkodra) – Dom Simon Filipaj e Bibla shqip (65); Fishta në dokumente të panjohura (69),

Varfi Andrea (+ shkrimtar-Tirana) - Andrea Varfi i shkruan zotit Vorea Ujko (88);

Vata Rovena (Qendra e Studimeve Albanologjike - Tiranë),  Dashurì e munguar, apo vajtues i dashurisë? - (76); Romantizmi shqiptaro-europian në veprën e Serembe-s, (74);

Velaj Alisa (Univ.Durrës) – Ankthi i dritës në poezinë e Alket Çanit (65); Dashuria si zanafillë e Botës (mbi poezinë e Marg Scilippa-s) (88); Kaq pak dhe kaq shumë (recensim mbi poezinë e Zefit Chiaramonte) (81); Konfigurimi i Atdheut në poezinë bashkohore arbëreshe (73); Mes imazheve dhe mirazheve në poezinë eliptike të Buzëdhelprit (69); ‘Ngjizja e Parajsës’ e Mitrush Kutelit (86); Poezi (61, 68, 70, 74, 77, 81, 85, 88), Recensionë librit me poezi të Azem Qazimit (63); Shenja të paramodernizmit në “Këngët e Milosao-s” (78);

Velaj Alisa, Grillo Helena (Univ.Durrës) - Buzëdhelpri/Agostino Giordano, poet i narracionit lirik (80); Çështje të religjonit në poezinë “Elegji” të Zef Serembes (77);

Vinca Agim  (Univ. Prishtina) –  Kur poeti është zot, e zoti poet (mbi poezinë e Vorea Ujko-s) (86); ‘Mbi fanin tim’ i B.Bilotës (77); Ndërmjet dhembjes dhe krenarisë (mbi poezinë shqiptare e arbëreshe) (74);  Poezi (27, 86); ‘Telat e zemrës’ dhe kandili i shpresës (mbi poezinë e Buzëdhelprit) (78);

Xhaferi Hamit (Univ.Tetova) – Zef Skirò di Maxho, individualitet dhe krijues i fuqishëm (69);

Zenunaj Jusuf (shqiptar) – Poezi (69);

Zeqo Moikom (nga Çamëria) - Poezi (74)

Zhiti Visar (diplomat, nga Durrësi) – Poezi  (71, 78, 85);

---------------------------